Datering
Maker Arnhemsche Fayence Fabriek

Eén van twee kastvazen.

Eén van twee balustervormige kastvazen met een jugendstil decoratie: gestileerde bloemmotieven in de kleuren groen, blauw, wit, geel en viotel op bruine achtergrond.
Het merk Arnhem werd gebruikt van 1907 tot circa 1910. De schilderssignatuur PL is van Philip Legrand. Het modelnr. is 103, het is een ontwerp van Klaas Vet.
literatuur: - Hadewych Martens en Benno Steenaart, 'Arnhemsche Fayencefabriek 1907-1934' in Vormen uit vuur, nr. 161/17=62 (1997) pp. 106-107.

Identificatie
Titel
Eén van twee kastvazen.
Objectnummer
FSM-1986-273-B
Objecttype
 • Kaststellen
  Kaststellen zijn speciaal gemaakt om als set op een kast of een tafel te worden gezet. Het betreffen porseleinen vazen met of zonder deksel.
 • Vazen
  Relatief hoge houders met een smalle opening, voornamelijk bestemd om een of meerdere knoppen of bloemen in te zetten.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000024372
Over
Onderwerpen
 • Jugendstil
  Art Nouveau is een architectuurstijl die na 1890 ontstond en slechts tot enkele jaren na 1900 van belang was. Kenmerkend voor de Art Nouveau bouwkunst is het laten zien van constructieve elementen, echter op zo'n manier dat zij als versiering dienen. Giet-, smeedijzer en glas spelen een belangrijke rol. Kenmerkend zijn de asymmetrie en de toepassing van grote bogen en versiering met majolicategels, zowel binnen als buiten. Grote plasticiteit van gevels werd bereikt door gebruik van loggia's, erkers en torentjes. De stijl werd voornamelijk toegepast op winkels, apotheken, verzekeringskantoren en warenhuizen.Jugendstil is een architectuurstijl die werd toegepast tussen 1890 en 1914 en zijn naam te danken heeft aan het Duitse blad 'die Jugend'. Jugendstil is afkomstig uit Duitsland en Oostenrijk en is verwant aan de Art Nouveau, het verschil met Art Nouveau is dat de Jugendstil vaak strenger en hoekiger is. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
 1. Arnhemsche Fayence Fabriek
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA