Datering
Maker Onbekend

Eén van twee rumflessen gevuld met olie uit de kop van een potvis.

Eén van twee rumflessen gevuld met olie uit de kop van een potvis. De fles bevat nog het etiket van Mount Gay Eclipse Rum. De spermaceti is deels gekristaliseerd.
Schenker voer mee als stagiair electrotechnicus tijdens de walvisvaarten op het schip Willem Barendsz (II) in 1960/1961. Hij kocht de flessen tijdens een tussenstop in het Caraïbisch gebied en hervulde zelf de lege flessen met olie. Deze olie is afkomstig uit het zogenaamde spermaceti-orgaan in de kop van potvissen. Het spermaceti-orgaan is gevuld met een witte, wasachtige substantie, spermaceti of walschot, waaraan het orgaan zijn naam dankt. Spermaceti-olie was vroeger een waardevol product, er werden kaarsen, zeep, cosmetica en machineolie van gemaakt. Een volwassen walvis kan wel 3 ton spermaceti-olie in zijn kop hebben. (bron: wikipedia.nl)

Identificatie
Titel
Eén van twee rumflessen gevuld met olie uit de kop van een potvis.
Objectnummer
FSM-2021-050-A
Objecttype
  • Flessen
    Een fles is een kanvorm, waarvan de halsopening dusdanig smal is dat deze eenvoudig afgesloten kan worden. Een fles heeft geen additieven, zoals oor of steel. De primaire functie van een fles is opslag en transport. De secundaire functie is schenken. Flessen komen niet alleen voor in aardewerk, maar ook in glas en metaal. Flessen komen voor vanaf NEOVA. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025947
Over
Onderwerpen
  • Potvissen
  • Walvisvaart
    Jacht op walvissen; de Basken hebben in de 11e euw de eerste walvisvaart in open zee ontwikkeld; de Hollanders ontplooiden een grote activiteit vanaf 1614 rond Spitsbergen; na overbevissing verplaatste het zich naar nieuwe vangstgebieden als Straat Davis, en duurde tot 1872.
Werk
Lengte
26.3 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Bot
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA