Datering
Maker Gerke Westerdijk

Staartklok: schippersklok met dubbele kap.

Staartklok. Dubbele kast van elzenhout. Geschilderde wijzerplaat: vogels, gehangen doekje en tulpvormen tussen de cijfers. Voorzien van maanstadsaanduiding en datum. De klok slaat om het kwartier en heeft een dubbele bel. Op de dubbele kap een fronton met drie koperen sierbollen (ook aanwezig: drie gesneden houten beelden van later datum). De voorzijde en de zijkanten van de klok zijn voorzien van schilderwerk in de dezelfde stijl als de wijzerplaat. De staart is open gewerkt met centraal een Turkse knoop.
Gerke Westerdijk was uurwerkmaker in Franeker. Geboren in Dongjum 1761 en overleden te Franeker 1828. Een staartschippertje is een tamelijk zeldzaam uurwerk. Deze luxe uitvoering maakt de klok ook zeldzaam. Bij verwerving was de wijzerplaat beschilderd met bloemen. Dit was een overschildering door Roel Otter. Schoonmaak van de wijzerplaat bracht naar voren dat de wijzerplaat oorspronkelijk wit was met versiering in zwart en goud, in de vorm van vogels en tulpen. Deze versieringen zijn typerend voor het werk van Gerke Westerdijk uit Franeker. In de zijkanten van de klok waren ruw beschilderde kartonnetjes geplaatst. Deze zijn vervangen door eikenhouten paneeltjes met versieringen in dezelfde stijl als de wijzerplaat. In het ronde gat in de staart was oorspronkelijk een speciaal ornament geplaatst. Dit ornament ontbreekt en daarom is er voor gekozen er een neutrale Turkse knoop in de plaatsen. Restaurateur van het schilderwerk was P. Appelhof te Heerenveen.
Literatuur: - Sjoerd Folkers: 'Een vroeg te dateren unieke "iepen stoelschipper" ', in: Tijdschrift nr. 3, 2014 pp. 16-19

Identificatie
Titel
Staartklok: schippersklok met dubbele kap.
Objectnummer
FSM-2014-002
Objecttype
  • Schippertjes
  • Staartklokken
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023009
Werk
Breedte
26 cm
Hoogte
85 cm
Diepte
19 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Gerke Westerdijk
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA