Datering
Maker Mathijs Ankringa

Staartklok met dubbele kap, vervaardigd door Mathijs Ankringa te Sneek.

Staartklok met dubbele kap, dat wil zeggen dat boven het omhulsel van het mechaniek zich nog een opbouw bevindt. Deze opbouw, die beschilderd is en waarin zich ook een medaillon met muziekinstrumenten bevindt, heeft een gecontourneerde bovenzijde. De bekroning is uitgevoerd in de vorm van gesneden siervazen. De zijkanten van de kap zijn beschilderd met rivergezichten met een statenjacht en een driemaster. Achter de glasdeur bevindt zich een beschilderde wijzerplaat en daarvoor is en een koperen cijferring geplaatst. Op die ring staat in cursieve letters gegraveerd: 'M. Ankerenga Sneek 1806'. Op de verdeling van het rad van de maanstanden staat voorts de schrijfletter G en op de kleine wijzer de letters JDZ. Boven de cijfferring is een drietal muzikanten geschilderd: twee luitspelers en een violist. Binnen de ring zijn de datum en de maanstand af te lezen. Voor het slingergat in de staart van de klok bevindt zich een gegoten loden versiering met een afbeelding van Chronos met een zandloper. In het mechaniek is een speelwerk gemaakt dat normaal alleen voorkomt in staande horloges. Het speelwerk bestaat uit een rol met pinnetjes, die hamertjes op bellen doen slaan (geen kam-speelwerk). Er is keus uit vier aria's. Daarvoor is rechtsonder op de wijzerplaat een knop gemaakt. Wanneer de aria klinkt brengt een mechaniek de luitspelers en de violist in beweging.
In Sneek waren in 1812 zeven uurwerkmakers aktief. De klok van Ankringa is eigenlijk een overgangsvorm die past tussen het 18de-eeuwse staande horloge en de 19de-eeuwse staartklok. Het enige andere werk dat van Ankringa bekend is, is het staande horloge in de hal van het raadhuis van Sneek. De klok werd in 1934 door de man van mevr. K.C. de Jonge-Gorter gekocht in een meubelzaak in Groningen.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 1 jan. 1961, 7 mei 1962, 23 jan. 1986, 30 jan. 1986, 6 feb. 1986. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1985, pp. 30-32. - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1960, p. 11 - Ingekomen Stukken 17 juli 1960, 27 aug. 1960, 25 sep. 1960, 31 jan. 1961, 23 feb. 1961.

Identificatie
Titel
Staartklok met dubbele kap, vervaardigd door Mathijs Ankringa te Sneek.
Objectnummer
FSM-1985-225
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015387
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
168.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Mathijs Ankringa
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA