Datering
Maker Onbekend

Kraantjeskan van Imari-porselein.

Kraantjeskan. Porselein, veelkleurig geglazuurd met bloem- en vogelmotieven. De kan wordt gevormd door een flauw toelopende kegel op drie bladvormige pootjes. Twee pootjes lijken opnieuw te zijn aangezet. Aan de voorzijde een geelkoperen kraan met een dierenkop en een haantje. Aan de achterzijde een handvat gevormd uit een strip porselein met rechthoekige doorsnede. Boven in het handvat een gaatje. De binnenzijde is wit geglazuurd. Op de kan een licht bollend deksel waarop een puntig knopje. Aan de rand van het deksel de onderste resten van een oogje (?).
Dr. Eva Ströber, conservator Aziatische keramiek van het Princessehof, noemt dergelijke kannen zeldzaam. Ze werden speciaal voor de export naar Europa (vooral Nederland) gemaakt in Japan.
Legatrice is S. van der Leij, geboren 18-3-1918 te Oppenhuizen en overleden te Sneek op 15-11-2011. - Haar vader: Gerben Bouwes van der Leij (geboren 1890), getrouwd met Taetske van der Meer - Zijn vader: Bouwe Gerbens van der Leij (geboren 1859), getrouwd met Sybrichje de Jong - Zijn vader: Gerben Bouwes van der Leij (geboren ?), getrouwd in 1854 met Beitske Wybes Zijlstra - Zijn vader: Bouwe Annes van der Leij (geboren Uitwellingerga 1775), getrouwd (1815) met Lolkjen Gerbens Wijnja (geboren 1795 Oppenhuizen) De legatrice wist uit overlevering dat de kan eigendom was geweest van haar bet-overgrootvader Gerben Bouwes van der Leij. De kan is dus steeds vererfd in mannelijke lijn, tot Siebrig hem kreeg. Gerben zal de kan waarschijnlijk van zijn ouders hebben gekregen. Verder is de pedigree niet te herleiden.

Identificatie
Titel
Kraantjeskan van Imari-porselein.
Objectnummer
FSM-2012-001
Objecttype
  • Kraantjeskannen
    Aan het einde van de 17de eeuw ontwikkelde zich naast de koffiekan met tuit een nieuw type kan met een op de buik gemonteerd kraantje, de kraantjeskan. In dit praktische model kon koffie worden gezet en vervolgens direct in kopjes worden getapt. Behalve in zilver, messing, tin en gelakt blik werden kraantjeskannen ook wel uitgevoerd in ceramiek. (Rijksmuseum Amsterdam)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022197
Over
Onderwerpen
  • Japan
Werk
Breedte
25 cm
Hoogte
32 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA