Datering
Maker Onbekend

Twee dienschotels van Chinees Imari.

Twee dienschotels. Chinees Imari. Versiering bestaat uit een decor van bloemen in rood, blauw en goud. De schotels zijn achtkantig van vorm en hebben een hoog opstaande rand die naar buiten afbuigt. Langs de rand vier cartouches waarin florale motieven. Tussen de cartouches zijn banden met een honingraadstructuur aangebracht, waarin kleine bloemetjes zijn geschilderd. Aan de achterzijde van iedere schotel zijn twee gaatjes gemaakt om de schotels te kunnen ophangen. De gaatjes zijn onjuist aangebracht. Bij gebruik hangen de borden op de kop.
De borden zijn genummerd S-291a en S-291b.

Identificatie
Titel
Twee dienschotels van Chinees Imari.
Objectnummer
FSM-S-291
Objecttype
 • Schotels
  Algemene term voor open, ondiepe houder, die soms is voorzien van een deksel. De spiegel is enigszins dieper dan een blad.
 • Borden-aardewerk
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019031
Over
Onderwerpen
 • Flora
  Wordt gebruikt als aanduiding voor de totale plantengroei in een bepaald gebied of tijdspanne. (AAT)
Werk
Breedte
30.3 cm
Hoogte
25.2 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Porselein
  A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden