Datering
Maker Onbekend

Wandbord van Chinees porselein.

Wandbord. Chinees porselein. Versiering in blauw onderglazuur, bestaande uit een decor van bloemen in een vaas op een tafeltje. Het geheel staat in een landschappelijke omgeving; op de achtergrond een hek, waar ook weer bloemen bloeien en twee vliegende vlinders. Verder randversieringen van strepen, arceringen en krullen. Het bord is achtkantig van vorm.

Identificatie
Titel
Wandbord van Chinees porselein.
Objectnummer
FSM-S-303
Objecttype
 • Wandborden
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
 • Borden
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019042
Over
Onderwerpen
 • Flora
  Wordt gebruikt als aanduiding voor de totale plantengroei in een bepaald gebied of tijdspanne. (AAT)
Werk
Breedte
22.9 cm
Hoogte
22.9 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Porselein
  A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA