Datering

Kraantjeskan

Kraantjeskan

Beschilderde ijzeren kraantjeskan met deksel en geelkoperen kraantje. Kan met oor staat op drie gekrulde pootjes heeft een buikig model. Op rood fond zijn bloem- en bladervormen geschilderd. De hals en de onderkant van de kan zijn voorzien van geometrische motieven in de kleuren goud en zwart. Hals is geribbeld. Deksel met knop is klokvormig en is beschilderd met goude stralen vanuit de knop.

Identificatie
Titel
Kraantjeskan
Objectnummer
006157
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kraantjeskan
    Aan het einde van de 17de eeuw ontwikkelde zich naast de koffiekan met tuit een nieuw type kan met een op de buik gemonteerd kraantje, de kraantjeskan. In dit praktische model kon koffie worden gezet en vervolgens direct in kopjes worden getapt. Behalve in zilver, messing, tin en gelakt blik werden kraantjeskannen ook wel uitgevoerd in ceramiek. (Rijksmuseum Amsterdam)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10141
Werk
Hoogte
33.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 augustus 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen