Datering
Maker Onbekend

Onbekende meester - zilveren geboortelepel van Trientje Johannes Heringa.

Geboortelepel. Ovale bak. Steel versierd met twee figuren. Dubbel getordeerde steel die wordt bekroond door twee figuren. Het is een allegorie op de Vriendschap, uitgebeeld door de bijbelse figuren David en Jonathan. De steel is met een rattenstaart aan de bak bevestigd. Op de achterzijde van de bak, langs de rand, een inscriptie: "Trientje Johannes Heringa is geboren de 30 April 1695".
Het meesterteken staat vermoedelijk bij het puntje van de rattenstaart maar is onleesbaar. De vererving van de lepel wordt hieronder opgesomd: - Trijntje (of Trientje) Heringa werd geboren op 30 april 1695 te Raard. Ze was de dochter van Johannes Sybrens Heringa (ontvanger) en een niet genoemde moeder. Trijntje trouwde met Theunis Benedicti Bootzum (later Bootsma) uit Hartwerd (= echtpaar 1). - Johannnes Teunis, zoon van echtpaar 1, geboren in 1726 trouwde in 1762 met Sibbeltje Ymtes (= echtpaar 2). Ze waren boer te Loënga. Een zuster van Johannes (Willemke Teunis) trouwde in 1745 met Hans Roeloffs Boelens, de stichter van de Hanso Boelens Fundatie. - Ymte Johannes, zoon van echtpaar 2, geboren in 1770 of 1771, overleden in 1839, nam in 1811 de naam Bootsma aan. Hij trouwde in 1815 met Beitske Jentjes Alberda (= echtpaar 3). - Johannes Ymtes Bootsma, zoon van echtpaar 3, werd geboren in 1816. Hij trouwde met Jildouw Hettes Jellema (= echtpaar 4). - Hette Bootsma, zoon van echtpaar 4, werd geboren in 1843. Hij trouwde in 1870 met Mejte Heeringa (= echtpaar 5). - Trijntje Bootsma, dochter van echtpaar 5, trouwde in 1894 met Taede Hilverda (overleden in 1922) (= echtpaar 6). - Metje Hilverda, dochter van echtpaar 6, trouwde in 1916 met Sybolt Jaarsma. - Sytse Hilverda was een broer van Metje Hilverda. Hij trouwde met Sytske Alta. - Sytske Alta had een zuster Houkje Alta. - De zoon van Houkje Alta is de schenker van deze lepel.

Identificatie
Titel
Onbekende meester - zilveren geboortelepel van Trientje Johannes Heringa.
Objectnummer
FSM-2007-028
Objecttype
  • Geboortelepels
    Een lepel die wordt gegeven ter gelegenheid van de geboorte van een kind.
  • Memorielepels
  • Lepels
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020760
Werk
Hoogte
18.3 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA