Datering
Maker Age Oosterwerf

Age Oosterwerf, Sneek - zilveren geboortelepel van Helena Tuzijns Flink.

Geboortelepel. Steel bekroond met allegorie op de Hoop (vrouw met anker en duif). Op de bak de inscriptie: 'Helena Tuzijns Flink is geboren den 8 maart 1745'.
Age Ages Oosterwerf. Geboren Sneek 1748. Overleden te Sneek in 1829. Trouwde met Zwaantje Jacobs Nauta. Hij was meester vanaf 1774. De laatste vermelding van zijn werk stamt uit 1826. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Jacob Ages Oosterwerf. Het meesterteken op deze lepel is onmiskenbaar van Age Oosterwerf. De lepel stamt dus uit de periode tussen 1774 en 1826. Daarvóór mocht hij geen meesterteken gebruiken. De conclusie kan niet anders zijn, dan dat Helena de lepel niet bij haar geboorte in 1745 kreeg, maar vele jaren later. Dat was niet ongebruikelijk. Vaak wachtte men eerst of een kind de moeilijke peuter en kleuterjaren overleefde, voordat er een kostbare lepel werd gegeven. Bij Helema heeft de schenker echter wel heel lang gewacht. Tuzijn is mogelijk een verbastering zijn van de Franse Hugenoten-naam Toussaint. Uit de familie Flink is nog een geboortelepel in het Museum terecht gekomen: die van Toussaint Annes Vlink, geboren op 12 aug. 1876: inv.nr. Z-075. De vader van Helena was Tutsyn Flink. Hij was getrouwd met Antoni Geveringh. Hij was hoedenmaker aan het Kleinzand. Er is in het Fries Scheepvaart Museum een schilderij van zijn hoedenmakerij (inv. nr. G-034). De hoeden werden gewassen in het water van de gracht. Tutsyn Flink is geboren in 1714, zoon van Jan Mennerts Flink en Jannetje Toutsaincts. Laatstgenoemde was een dochter van Toutsainct Servace, die in 1681 een tweede huwelijk aangaat met Jetske Dirks. Toutsaint was afkomstig uit Leiden en was eerder (in 1676) in Leeuwarden getrouwd. De Franse naam Toussaint is mogelijk afkomstig van een hugenoot die in de 17de eeuw naar Nederland kwamen. Vanaf 1660 nam de geloofsvrijheid in Frankrijk steeds meer af. Meer en meer protestantse hugenoten namen de wijk naar het buitenland. Zeer veel hugenoten kwamen terecht in Nederland. Vooral toen in 1685 het Edict van Nantes werd opgeheven, verhuisden de hugenoten en masse uit Frankrijk. Toutsaint Servace zal een van hen geweest zijn. Eerst terecht gekomen in Leiden, getrouwd in Leeuwarden en vervolgens uiteindelijk neergestreken in Sneek. De namen Tutsyn, Tuzijn, Toetzin, Tursyn, zijn waarschijnlijk allemaal verbasteringen van het Franse Toussaint.
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 3 aug. 1972 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1971-1972, p. 56

Identificatie
Titel
Age Oosterwerf, Sneek - zilveren geboortelepel van Helena Tuzijns Flink.
Objectnummer
FSM-1976-372
Objecttype
  • Geboortelepels
    Een lepel die wordt gegeven ter gelegenheid van de geboorte van een kind.
  • Memorielepels
  • Lepels
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001622
Werk
Lengte
18.3 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Age Oosterwerf
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA