Datering
Maker Onbekend

Poepdoos, afkomstig uit een skûtsje.

Poepdoos uit een skûtsje. Bruine houten kist op pootjes met een scharnierend deksel. Onder het deksel een houten plaat waarin een rond gat met een uitneembaar deksel. De pot ontbreekt. Het interieur is rood geverfd. Aan de zijkanten van de kist twee scharnierende handvatten.
Gezien het lage model is deze doos gebruikt op een schip. Volgens overlevering op een skûtsje maar niet bekend is op welk skûtsje.

Identificatie
Titel
Poepdoos, afkomstig uit een skûtsje.
Objectnummer
FSM-2006-158
Objecttype
 • Closetten
 • Sanitair
  Sanitaire artikelen of installaties, de voorwerpen die gebruikt worden voor het samenstellen en inrichten van toiletten, badkamers e.d.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020652
Over
Onderwerpen
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
51.0 cm
Hoogte
50.0 cm
Lengte
45.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden