Datering
Maker Onbekend

Inhoudsmaat van een halve hectoliter, afkomstig van een skûtsje.

Inhoudsmaat van een halve hectoliter. Metaal. Cilindrisch van vorm. Over de buitenzijde drie banden. Aan de middelste baan twee handvaten.
De inhoudsmaat is afkomstig van één van de schepen van schipper Fokke Harkes van der Meulen. Harke Fokkes van der Meulen (de Valom), getrouwd met Joukeje Jacobs Jansma, had een skûtsje van 25 ton, genaamde De Jonge Leeuwkje (gebouwd te Burgum). Zoon Fokke Harkes van der Meulen, getrouwd met Reintsje van der Veen, nam het skûtsje over. Erna nam hij een skûtsje van 36 ton over van Hendrik de Vries te Kollum: de Hoop op Welvaart, gebouwd bji Barkmeijer te Briltil/Enumatil. Het volgende schip van Fokke van der Meulen was de Groninger bolpraam Vrouw Tijtje, in 1916 overgenomen van Geert Spijker. Het laatste schip van Van der Meulen was een steilsteven (wâldhulkje) van 64 ton, in 1926 gebouwd bij Remkes en Bodewes te Veendam.

Identificatie
Titel
Inhoudsmaat van een halve hectoliter, afkomstig van een skûtsje.
Objectnummer
FSM-1992-142
Objecttype
 • Maatbekers
  Houders voor het afmeten van hoeveelheden ingrediënten, bekervormig, met schaalverdeling. (AAT-Ned)Een maatbeker of litermaat is een instrument om een bepaald volume van een vloeistof af te meten. Varianten voor huishoudelijk gebruik zijn meestal van kunststof. Maatbekers die in professionele keukens worden gebruikt zijn meestal van roestvrij staal; in laboratoria worden ook glazen maatbekers gebruikt.
 • Maten en gewichten
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007993
Over
Onderwerpen
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
Werk
Hoogte
42.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden