Datering
Maker Onbekend

Koperen bloempotje, afkomstig uit een roef van een skûtsje.

Bloempot. Geel koper. Conisch van vorm met inzwenkende bovenkant. Op het breedst van de buik twee profielringen. De bovenrand is gekarteld. Eén kartel is afgebroken.
De bloempot is afkomstig uit de roef van het skûtsje van Tetman Dijkstra. Geboren te Jutrijp in 1890 en overleden op 6 sept. 1965. Hij is op 16 mei 1916 getrouwd met Ymkje Cnossen (geboren 29 dec. 1889 en overlden 14 juli 1952). Tetman Dijkstra was tot 1930 schipper, daarna tot 1958 koster van de Nederlands Hervormde Kerk en school te Jutrijp.

Identificatie
Titel
Koperen bloempotje, afkomstig uit een roef van een skûtsje.
Objectnummer
FSM-1999-062
Objecttype
 • Bloempotten
  Houten bak waarin de bloem wordt opgevangen. (Molenwoordenboek)
 • Potten
  Houders in allerlei grootte en vorm, maar meestal rond, hoofdzakelijk gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Ze zijn er ook van metaal. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016231
Over
Onderwerpen
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
6.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden