Datering
Maker Onbekend

Meetstokje.

Meetstokje. Rond van vorm met op 1/2 van de lengte een verdikking en op het einde een dubbele profielrand. Wellicht een meetstokje. De afstand tussen de verdikking en het einde is 17.5 cm.
Volgens de schenkster is het stokje als maatstok gebruikt door een lapkepoep. Dan zou er echter een metalen maatstreepje in de stok moeten zijn aangebracht of een duidelijke inkerving. Als strijkstok kan het niet gebruikt zijn, want de stok moest dan absoluut recht zijn. De stok is ook niet voorzien van ijkmerken.

Identificatie
Titel
Meetstokje.
Objectnummer
FSM-2001-563
Objecttype
  • Meetlatten
    Maatlatten zijn geijkte meetgereedschappen, gebruikt in wagen voor onder andere het opmeten van laken. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)Rechte lat van hout of metaal, waarop een verdeling in maateenheden is gegraveerd, meestal in duimen. De lengte was meestal lof 4 voeten. Er is vaak aan de bovenzijde een gaatje gemaakt om de meetlat te kunnen ophangen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017889
Over
Onderwerpen
  • Lapkepoepen
Werk
Lengte
29 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA