Datering
Maker Onbekend

Wandelstok met recht handvat.

Gedraaide houten wandelstok met recht handvat. Op 63 cm van de punt een merkteken, zodat de stok tevens als ellemaat kon worden gebruikt.
De stok is afkomstig van Olphert Cornelis Faber, de grootvader van de schenker. Olphert Fabert was koopman en beurtschipper te Rien.

Identificatie
Titel
Wandelstok met recht handvat.
Objectnummer
FSM-N-180
Objecttype
 • Wandelstokken
  Stokken die in de hand worden gehouden en steun bieden bij het lopen, met name een stijlvol en vaak ook een ornamenteel onderdeel voor het maken van een wandeling. (AAT-Ned)Wandelstokken, met name de stokken die een gebogen handvat hebben en zijn gemaakt van rotan of bamboe. (AAT-Ned)
 • Ellematen
 • Meetlatten
  Maatlatten zijn geijkte meetgereedschappen, gebruikt in wagen voor onder andere het opmeten van laken. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)Rechte lat van hout of metaal, waarop een verdeling in maateenheden is gegraveerd, meestal in duimen. De lengte was meestal lof 4 voeten. Er is vaak aan de bovenzijde een gaatje gemaakt om de meetlat te kunnen ophangen
 • Stokken
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004370
Werk
Breedte
cm
Hoogte
85.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden