Datering
Maker Onbekend

Wandelstok met ivoren knop en punt.

Wandelstok. Gevlamd wortelnotenhout. De knop is van ivoor, glad, slechts versierd met enkele profielstrepen. De punt van de stok is eveneens van ivoor. Van de punt een splinter afgebroken.
De wandelstok heeft toebehoord aan Ype Feenstra, de schoonvader van de schenkster. Ype Feenstra (1851-1933) woonde in Sneek. Op latere leeftijd blind geworden vond hij met deze stok de weg.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1967-1968, p. 26

Identificatie
Titel
Wandelstok met ivoren knop en punt.
Objectnummer
FSM-N-091
Objecttype
  • Wandelstokken
    Stokken die in de hand worden gehouden en steun bieden bij het lopen, met name een stijlvol en vaak ook een ornamenteel onderdeel voor het maken van een wandeling. (AAT-Ned)Wandelstokken, met name de stokken die een gebogen handvat hebben en zijn gemaakt van rotan of bamboe. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010304
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
95.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Notenhout
    Notenhout is hout van de notenboom. Het hout is fraai gevlamd, paarsig bruin, vast en duurzaam en niet te hard. Daarom is dit hout geschikt voor snij- en beeldhouwwerk en meubels. Notenhout komt voor een deel uit Nederland, maar het meeste wordt ingevoerd uit Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Vooral de 'wolkige' wortelnoten van de worteldelen was zeer geliefd voor fineer. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Ivoor
    Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Been
    Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden