Datering
Maker Onbekend

Wandelstok. Zwart gekleurd, handvat versierd met inlegwerk.

Wandelstok. Zwart gekleurd hout. Halfrond handvat, dat afschroefbaar is (enigszins defect) en versierd met inlegwerk (licht- en donkergekleurd been). De punt van de stok is met een metalen omhulsel beschermd.

Identificatie
Titel
Wandelstok. Zwart gekleurd, handvat versierd met inlegwerk.
Objectnummer
FSM-1991-005
Objecttype
 • Wandelstokken
  Stokken die in de hand worden gehouden en steun bieden bij het lopen, met name een stijlvol en vaak ook een ornamenteel onderdeel voor het maken van een wandeling. (AAT-Ned)Wandelstokken, met name de stokken die een gebogen handvat hebben en zijn gemaakt van rotan of bamboe. (AAT-Ned)
 • Stokken
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007341
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
86.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Been
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA