Datering
Maker Onbekend

Rieten mand met deksel en handvat.

Rieten mand met deksel en handvat. Achthoekig van vorm.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 21 sept. 1970.

Identificatie
Titel
Rieten mand met deksel en handvat.
Objectnummer
FSM-1976-356
Objecttype
  • Manden
    Bak gemaakt van gevlochten rotan of tenen voorzien van een handvat. (ABR)Tenen mandEen mand is een gevlochten object, ook wel korf genoemd, en soms voorzien van oren of hengsel om ze gemakkelijker te kunnen dragen en dient om iets in te doen. De mand is daarbij van alle kanten behalve de bovenkant afgesloten. Die kan soms gedicht worden met een deksel. Van oudsher zijn wilgentenen, stro, gras, rotan, pitriet en houtspanen populaire materialen om manden van te maken. Tegenwoordig worden ook papier, metaaldraad en kunststoffen gebruikt.
  • Tassen
    Een tas is een voorwerp van een flexibel materiaal dat bestemd is om andere voorwerpen in mee te nemen. (Wikipedia)Zachte of onbuigzame accessoire, sluitbaar door rits of lintjes, voor het dragen van persoonlijke voorwerpen. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000076
Werk
Lengte
21.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Riet
    Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort, kan 1-3 m hoog worden. In waterrijke gebieden is de plant prominent aanwezig. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke grond, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden. Nadat de rietsnijder het materiaal heeft geoogst en verwerkt, kan de rietdekker het verwerken als dakbedekking.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden