Datering
Maker Onbekend

Mand met deksel.

Mand. Rechthoekig van vorm. Gemaakt van gevlochten wilgenteen op een houten geraamte. Voorzien van een deksel met riemsluiting. Aan de korte zijden hengsels. Aan één daarvan een is een eiket bevestigd van: 'Stoomwasserij - Wasautomatiek / Fa. Gez. Sinnema - Sneek / Regenboogstraat 4-6' Op het etikel met potlood geschreven de naam 'Beetsma' en 'Dokkum'

Identificatie
Titel
Mand met deksel.
Objectnummer
FSM-X-247
Objecttype
 • Manden
  Bak gemaakt van gevlochten rotan of tenen voorzien van een handvat. (ABR)Tenen mandEen mand is een gevlochten object, ook wel korf genoemd, en soms voorzien van oren of hengsel om ze gemakkelijker te kunnen dragen en dient om iets in te doen. De mand is daarbij van alle kanten behalve de bovenkant afgesloten. Die kan soms gedicht worden met een deksel. Van oudsher zijn wilgentenen, stro, gras, rotan, pitriet en houtspanen populaire materialen om manden van te maken. Tegenwoordig worden ook papier, metaaldraad en kunststoffen gebruikt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023323
Over
Onderwerpen
 • Wasserijen
  Commerciële gelegenheden waar wordt gewassen en gestreken. (AAT-Ned)
 • Waskorven
Werk
Breedte
39 cm
Hoogte
33 cm
Lengte
63 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Biezen
  Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden