Datering

Vaatje met deksel

Vat

Vat (a) met banden van wilgenteen en deksel (b) met sterk vervaagde beschildering. Op de bovenrand van het vat staat; ... OBZ . ANNO 1695.

Identificatie
Titel
Vaatje met deksel
Objectnummer
000018
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • vat
  Een vat, ton of fust is een cilindrische constructie van hout, kunststof of metaal waar onder andere levensmiddelen (bijvoorbeeld zuurkool) of vloeistoffen (bijvoorbeeld bier) in kunnen worden bewaard. (Wikipedia)
Werk
Hoogte
35.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • teen (materiaal)
  Dunne en taaie loot, m.n. van wilgenbomen, geschikt om manden van te vlechten.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden