Datering
Maker Willem Troost

W. Troost - Lithografie, gezicht op een zeil- en roeiwedstrijd te Harlingen.

Lithografie. Voorstelling van zeil- en roeiwedstrijd te Harlingen. Links de havenhoofden van Harlingen en enkele gebouwen (waaronder enkele molens en de vuurtoren). Op de wal zit publiek. In het havenhoofd een schoener met hulp-stoommachine. Voorts op zee diverse geroeide schepen (sloepen) en zeilschepen. Op de voorgrond zeilende eenmasters (boeiers, beurtschepen, schokkers) en op de achtergrond geankerd drie- en tweemasters en een enkel stoomschip). Onderschrift: 'Zeil- en roeiwedstrijd te Harlingen op Zee / 4 julij 1860'.
De zeilwedstrijd in Harlingen werd bijgewoond door Prins Hendrik de Zeevaarder. De westrijd werd echter niet gehouden op 4 juli 1860, zoals het onderschrift suggereert, maar op 4 juli 1869. De lithografie is gemaakt door C.C.A. Last, naar een tekening van W. Troost. De uitgave werd verzorgd door P. Blommers te Den Haag. Willem Troost. Geboren te Arnhem 14 juni 1812 en overleden te Barneveld 3 mei 1893. Woonde en werkte in Den Haag, Schiedam, Leeuwarden (1855-1858), 's-Gravenmoer, Ettenleur, hoeven, Sint Oedenrode, Laren (Gld) en Barneveld. Leerling van de akademie voor Beeldende Kunst in Den Haag (1839-1840) o.l.v. B.J. Hove en van A. Schelfhout. Schilder van landschappen en portretten. Maakte ook potloodtekeningen en lithografieën. Carel Christiaan Antony Last. Geboren Amsterdam 11 december 1808 en overleden Den Haag 17 decmeber 1876. Leerling van de Amsterdamse Akademie en van J.B. van der Hulst. Schilderde niet veel, maar lithografeerde en tekende des te meer.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 15 juni 1967 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1967-1968, p. 22 - S. ten Hoeve 'Herinneringen aan prins Hendrik de Zeevaart in het Fries Scheepvaart Museum' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1996, pp. 33-48. - H.P. ter Avest en J.J. Huizinga, Harlinger Stadsgezichten tot 1880 (Harlingen, 1999) p. 58

Identificatie
Titel
W. Troost - Lithografie, gezicht op een zeil- en roeiwedstrijd te Harlingen.
Objectnummer
FSM-E-248
Objecttype
  • Lithografieën
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Zeegezichten
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
  • Havengezichten
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016288
Over
Onderwerpen
  • Roeisport
  • Zeilsport
  • Harlingen
  • Sloepen
    Te gebruiken voor zeilschepen met gaffeltuig, met één mast en één of twee grootzeilen. (AAT)Een sloep is in bepaalde gevallen een klein scheepstype dat op het dek van een groter schip werd meegevoerd. Daarnaast is ze, zie onder bij vissloep, echter ook vele jaren als onafhankelijk zeevaartuig in gebruik geweest. (Wikipedia)A decked sailing vessel, having fore-and-aft sails (including a single headsail and often a gaff main) on a single mast. Several variants have been recognised within this generalised type of vessel, which was used for a variety of purposes.
  • Schokkers
    Nederlands platboomd vissersvaartuig van de Zuiderzee, vooral gebruikt tussen Enkhuizen, Lemmer, Vollenhove, en Elburg. Het schip heeft een in de langsrichting licht gebogen vlak. De voorsteven is zeer licht gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. Het gladde boord valt breed open. Het boeisel valt binnenwaarts. De voorsteven is gedubbeld waardoor het massieve aanzicht van dit onderdeel versterkt wordt. Het voorschip is gedekt tot aan de mast. In het ruim is een bun. De zwaarden zijn lang en smal. (MARDOC)
  • Schoeners
    Te gebruiken voor zeilschepen met gaffeltuig, met twee of meer masten, met name diegene met slechts twee masten waarvan de achterste mast langer is dan de fokkenmast; gebruik 'kitsen (vaartuigen met gaffeltuig)' of 'yawls (zeilvaartuigen)' voor tweemasters waarvan de achterste mast de kortste is. (AAT)Langsscheeps getuigd schip met twee masten waarvan de achterste de grote mast is.A decked sailing vessel, having fore-and-aft sails on two or more masts. Several variants have been recognised within this generalised type of vessel, which was used for a variety of purposes.
  • Stoomschepen
Werk
Breedte
39.0 cm
Hoogte
33.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Willem Troost
  2. P. steendrukkerij van Blommers
  3. Carel Christiaan Antony Last
Datering
Materiaal
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden