Datering
Maker Hermanus Siderius

H. Siderius - staalgravure met voorstelling van de haven van Harlingen.

Staalgravure. Ingekleurd. Voorstelling van de Zuiderhaven van Harlingen. Op de voorgrond een houten steiger met kaapstander. Daarachter de haven met links enige beurtschepen, een stoomscheepje en een driemasten. Rechts een zeilschip met een schoorsteen van een stoommachine en zijschoepenraderen. Onderschrift: 'Harlingen van het Zuiderhavenhoofd gezien'.
De prent is gegraveerd door J. Poppel naar een tekening van H. Siderius. De gravure is gedrukt bij G.G. Lange te Darmstadt en uitgegeven door G.B. van Goor te Gouda. Hermanus Siderius. Geboren Harlingen 25 juni 1819 en overleden te Arnhem 22 juni 1892. Werkzaam te Harlingen tot 1884, daarna te Arnhem. Kunstschilder en fotograaf.

Identificatie
Titel
H. Siderius - staalgravure met voorstelling van de haven van Harlingen.
Objectnummer
FSM-E-275
Objecttype
 • Staalgravures
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een stalen plaat. (AAT-Ned)
 • Gravures
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
 • Havengezichten
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014063
Over
Onderwerpen
 • Harlingen
 • Stoomschepen
 • Beurtschepen
  Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
15.5 cm
Lengte
25.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Hermanus Siderius
Datering
Materiaal
 • Papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden