Datering
Maker Onbekend

Afgietsel van het beeldhouwwerk, afkomstig uit de Martinikerk te Sneek.

Afgietsel van een fragment van een beeldhouwwerk in de vorm van een engel. Rechterhand met twee vingers op de borst. Links van de rechter vleugel een deel van een tak met twee vogels. Op de andere zijde een mannenhoofd met hoed. Op de hoed een vogel.
Het fragment van het beeldhouwwerk werd in 1974 door Rinke Jansen gevonden op het Normandiaterrein aan de Leeuwarderweg te Sneek, in daar gestorte grond, de gegraven was uit een bouwput aan het Heksepad tussen Raboband en het koor van de Martinikerk. Mogelijk is het een onderdeel geweest van de koorafscheiding van de Martinikerk. Aanvankelijk is van het fragment een tekening (inv.nr. E-326) en een afgietsel gemaakt. Later is het origineel verworven: inv.nr. 1987-200.

Identificatie
Titel
Afgietsel van het beeldhouwwerk, afkomstig uit de Martinikerk te Sneek.
Objectnummer
FSM-B-083
Objecttype
 • Bouwmateriaal
  Bouwmaterialen zijn organische en anorganische materialen die worden gebruikt bij de bouw en later herstel of onderhoud van gebouwen. (Conservation Dictionary)Stof, natuurlijk of kunstmatig vervaardigd, geschikt en gebruikt voor de constructie, beschutting en versiering van een gebouw. Allereerst behoren tot de bouwmaterialen: hout, (natuur- en bak)steen, beton, kalk, zand, cement, leien, dakpannen en andere gebakken materialen, ijzer en staal, lood en zink en vervolgens glas, gips, pleister, verf, tegels en kunststoffen. Tot in XIX werden alle materialen met de hand gevormd en bewerkt, sedertdien toenemend industrieel en machinaal. Bouwmaterialen worden vaak over grote afstanden vervoerd, vroeger in hoofdzaak over water. (Haslinghuis)
 • Reproducties
  Wordt gebruikt voor kopieën van kunstafbeeldingen, kunstobjecten of andere gewaardeerde afbeeldingen of objecten, die zijn gemaakt zonder de bedoeling te misleiden; heeft betrekking op kunstafbeeldingen, ook fotografische reproducties; duidt op een meer precieze en getrouwe imitatie dan de term 'kopieën (afgeleide objecten)'. Gebruik de term 'vervalsingen' als er sprake is van misleiding. (Project Fotografie)Copies of art images, art objects, decorative arts, or other valued images or objects, made without intent to deceive; with regard to art images, it includes photographic reproductions. The term implies more precise and faithful imitation than does the term "copies (derivative objects)." Where the intent is to deceive, see "forgeries" or "counterfeits." For prints copying other two-dimensional works, typically dating from before the widespread use of photography, use "reproductive prints." (Project Fotografie)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015492
Over
Onderwerpen
 • Sneek
 • Kerkgebouwen
  Kerken zijn gebouwen waar de christelijke godsdienstoefening wordt gehouden. Aanvankelijk was de altaarruimte het belangrijkste onderdeel. In de verschillende katholieke liturgieën is deze dat nog. Sinds de Hervorming ook als preekkerk. Een parochie wordt bediend door een parochie- of kerspelkerk. Als aan de kerk een kapittel van kanunniken is verbonden, spreekt men van een collegiale of kapittelkerk. Een stifts-, abdij- of kloosterkerk behoort bij een kloostergemeenschap. De hoogste rang bezit een kathedraal of dom. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
9.0 cm
Hoogte
16.0 cm
Lengte
22.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Gips
  Gips is een witte minerale stof, calciumsulfaat-dihydraat waarvan gesso wordt gemaakt. Gips wordt gebrand om modelleergips en anhydriet te maken. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden