Datering
Maker Onbekend

Fragment van een beeldhouwwerk afkomstig uit de Martinikerk te Sneek.

Fragment beeldhouwwerk, voorstellende het bovendeel van een engel. Rechterhand met twee vingers op de borst. Links van de rechter vleugel een deel van een tak met twee vogels. Op de andere zijde een mannenhoofd met hoed. Op de hoed een vogel.
Het fragment van het beeldhouwwerk werd in 1974 door Rinke Jansen gevonden op het Normandiaterrein aan de Leeuwarderweg te Sneek, in daar gestorte grond, de gegraven was uit een bouwput aan het Heksepad tussen Raboband en het koor van de Martinikerk. Mogelijk is het een onderdeel geweest van de koorafscheiding van de Martinikerk. Een afgietsel van de steen heeft inv.nr. B-083 en een tekening ervan E-326.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1987, p. 25

Identificatie
Titel
Fragment van een beeldhouwwerk afkomstig uit de Martinikerk te Sneek.
Objectnummer
FSM-1987-200
Objecttype
  • Beelden
    Algemene term voor een driedimensionaal beeldhouwwerk, echter meestal gebruikt voor een gestalte van een godheid, heilige, mens of dier. Een beeld staat niet zelden op een sokkel of console. (Religieus Erfgoedthesaurus)Vrijstaande driedimensionale voorstelling in natuursteen, hout, ivoor, terracotta, beton, keramiek, gips, metaal of kunststof. (Haslinghuis)
  • Beeldhouwwerken
    Algemene term voor een driedimensionaal kunstwerk. Kan van alle mogelijke en/of diverse materialen vervaardigd zijn. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Bouwmateriaal
    Bouwmaterialen zijn organische en anorganische materialen die worden gebruikt bij de bouw en later herstel of onderhoud van gebouwen. (Conservation Dictionary)Stof, natuurlijk of kunstmatig vervaardigd, geschikt en gebruikt voor de constructie, beschutting en versiering van een gebouw. Allereerst behoren tot de bouwmaterialen: hout, (natuur- en bak)steen, beton, kalk, zand, cement, leien, dakpannen en andere gebakken materialen, ijzer en staal, lood en zink en vervolgens glas, gips, pleister, verf, tegels en kunststoffen. Tot in XIX werden alle materialen met de hand gevormd en bewerkt, sedertdien toenemend industrieel en machinaal. Bouwmaterialen worden vaak over grote afstanden vervoerd, vroeger in hoofdzaak over water. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015488
Over
Onderwerpen
  • Kerkgebouwen
    Kerken zijn gebouwen waar de christelijke godsdienstoefening wordt gehouden. Aanvankelijk was de altaarruimte het belangrijkste onderdeel. In de verschillende katholieke liturgieën is deze dat nog. Sinds de Hervorming ook als preekkerk. Een parochie wordt bediend door een parochie- of kerspelkerk. Als aan de kerk een kapittel van kanunniken is verbonden, spreekt men van een collegiale of kapittelkerk. Een stifts-, abdij- of kloosterkerk behoort bij een kloostergemeenschap. De hoogste rang bezit een kathedraal of dom. (Haslinghuis)
  • Sneek
Werk
Breedte
9.0 cm
Hoogte
16.0 cm
Lengte
22.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zandsteen
    zandsteen: sedimentaire natuursteen gevormd uit aan elkaar gekitte zandkorrels, doorgaans met weinig bindmiddel in de vorm van kleimineralen, kalk of kiezel.
  • Steen
    Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden