Datering
Maker C. Wynhout

Trommel van Hayo Eelkes Napjus, tamboer van de Burgerwacht van Sneek.

Trommel met roodgeschilderde spanhoepels Houten wand. De wand is beschilderd: een geel-bruine ondergrond met rode, witte en blauwe slingers en een gekroond wapenschild, waarin de initialen 'H.E.N. 1782'.
De letters H.E.N. zijn de initialen van Hajo Eelkes Napjus, geboren te Sneek op 27 juli 1773, zoon van de kroniekschrijver, executeur, majoor en tamboer van Sneker Burgerwacht Eelko Napjus en Jouckjen IJlst. Hajo Eelkes Napjus huwde op 13 jan. 1793 met Grietje Stam. Hij had een kaarsenmakerij aan de Markstraat, op de plaats van het hotel De Wijnberg. Zijn zoon Auke (geboren 10 dec. 1795) liet zich Auke Stam van Napjus noemen. Hij was horlogemaker. Over hem gaat het rijmpje: 'Op'e Eierbrugge ston een jonge meid / Daar komt Auke Napjus an / Raad es wat ie seit? / Meiske mag ik wel een tútsje / Van dien lekker snútsje / fader wil 't wel lije / Moeke het et seit'. Auke Stam van Napjus trouwde op 20 mei 1821 met Dieuwke Goderts Feenstra en na haar dood in 1823 op 22 april 1827 met Imke Petrus Rienstra. De dochter Catharina Hayona Napjus uit het tweede huwelijk ging op 18 april 1867 een echtverbintenis aan met Izaak Johannes Brugmans, een 23-jarige koopman uit Groningen. Door diens kleindochter Catharina Hayona de Groot-Brugmans te Zeist is de trommel geschonken. In het register van ontvangsten en uitgaven betreffende de burgerwacht (Oud-Archief Sneek nr. 672) staat in 1782 'An deselve (Eelko Napjus) betalt weegens Gehuurde slegte wagten En Rippereren ande trommen 42-18-4'. Het museum bezit een tekening van de trommel (nr G-118).
literatuur: - Uitgegane stukken 16 november 1979. - Sneeker Nieuwsblad 18 mei 1972, 24 juli 1972 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1971-1972, p. 56 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1979, pp. 23-24

Identificatie
Titel
Trommel van Hayo Eelkes Napjus, tamboer van de Burgerwacht van Sneek.
Objectnummer
FSM-1979-444
Objecttype
  • Slagwerk
  • Muziekinstrumenten
    Instrumenten waarmee muziek gemaakt kan worden. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015378
Over
Onderwerpen
  • Sneek
  • Defensie
Werk
Breedte
cm
Hoogte
40.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. C. Wynhout
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
  • Leer
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA