Datering
Maker Onbekend

Eén van twee schellenbomen afkomstig van het Stedelijk Muziekkorps Sneek.

Eén van twee identieke schellenbomen afkomstig van het Stedelijk Muziekkorps Sneek. Verchroomd metaal. Verschillende onderdelen bijeengehouden door een stuk draadeind. Onderaan twee armen met twee rijen belletjes. Aan het eind van de armen worden paardestaarten bevestigd. Hierboven een bol en daarboven een kelk, de binnenkant is rood geschilderd. Boven de kelk een tentdak met aan de rand bellen en ook rood geschilderd van binnen. Boven het dak vier belletjes, een liggende halve maan en het geheel wordt bekroond met een zilveren bolletje waarop een ster. De ster dient tevens als sluitmoer om het geheel bijeen te houden.
De schellenbomen dienden als bekroning boven de vaandels welke zijn ingeschreven onder de nrs. FSM-1980-034 en FSM-1980-035. De Schellenbomen zijn tegelijk met een nieuw vaandel in 1957 aangeboden aan het Stedelijk Muziekkorps in verband met het 35-jarig bestaan hiervan. Ze werden betaald uit een inzameling door de heren P. Lantinga, A. Eeden en G.W. Poiesz. Bij het door de heer Lantinga aangeboden jubileumconcert werden het nieuwe vaandel en de schellenbomen overgedragen. (Sneeker Nieuwsblad 1962-10-18) Dit instrument komt oorspronkelijk uit Turkije, en stond vroeger bekend als de Turkse halve maan. Het was een stok met drie halve manen. Aan die halve manen zaten belletjes die door schudden van de stok tot klinken werden gebracht. De Turken namen dit instrument mee bij hun veroveringen in de 16e en 17e eeuw. Toen de Turken in 1683 na het beleg van Wenen moesten terugtrekken werd er veel achtergelaten, o.a. de instrumenten van muziekkorpsen. Daarbij zat ook de schellenboom. De Duitsers en Engelsen namen het instrument over, en later kwam het ook in Nederland. De halve manen werden omgedraaid, nu met de punten naar boven. Om hem nog wat mooier te maken werden er paardestaarten aan vastgebonden. Bovenop stond vaak het nationale symbool: in Nederland de leeuw. De schellenboom is tot in de 20e eeuw gebruikt.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad, 1962-10-18

Identificatie
Titel
Eén van twee schellenbomen afkomstig van het Stedelijk Muziekkorps Sneek.
Objectnummer
FSM-2006-070-A
Objecttype
  • Muziekinstrumenten
    Instrumenten waarmee muziek gemaakt kan worden. (AAT-Ned)
  • Vaandels
    Stuk stof waarop een afbeelding, symbool, logo of opschrift is geschilderd, geborduurd of gedrukt, bedoeld om te worden uitgestald. Het niet strikt rechthoekige maar vaak aan de onderzijde gesegmenteerde vaandel is meestal bevestigd aan een vaandelstok, een horizontale stok aan de bovenzijde van de draagstok. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020550
Over
Onderwerpen
  • Muziekgezelschappen
  • Muziekverenigingen
  • Sneek
Werk
Breedte
47 cm
Hoogte
104 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Verchroomd metaal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA