Datering
Maker Onbekend

Centsprent met afbeelding van de haringvangst met buizen.

Centsprent. Opschrift: 'NEDERlANDSCHE NIJVERHEID nr. 171. Houtgravure, met stempels ingekleurd. Te zien zijn een aantal taferelen die de haringvangst met buizen uitbeelden. Met Nederlandstalige onderschriften. Voorts een aantal afbeeldingen van molens.
Aanwinst via mevr. A. de Vries-Scholten, Koetshúsleane 24, Woudsend.
De centsprent is afkomstig uit het bezit van visserman Klaas Knobbe uit Woudsend. Hij is geboren te Woudsend op 29 juli 1919 en overleden te Balk op 23 april 1996.

Identificatie
Titel
Centsprent met afbeelding van de haringvangst met buizen.
Objectnummer
FSM-1996-060
Objecttype
 • Centsprenten
  Een kinderprent is een goedkoop gedrukt vel (te koop voor een cent), dat door middel van colportage werd uitgevent, met plaatjes en praatjes. (Wikipedia)
 • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014277
Over
Onderwerpen
 • Vissersschepen
  Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • Haringvangst
 • Molens
  Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
 • Buizen
  Naam van scheepstype; (1) Kiel schip waarmee van ca. 140 0 Wt ca. 1870 op de Noordzee op haring werd gevist; (2) Koopschuit van palinghandelaren in Friesland.
Werk
Breedte
32.5 cm
Hoogte
40.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden