Datering
Maker Onbekend

Instructiemodel van een oorlogsschip.

Dwarsdoorsnede van een oorlogsschip: instructiemodel. Schaal niet bekend. Het betreft slechts een fragment van een schip: een stuk van het bovendek en twee dekken daaronder. Van de scheepshuid zijn de verticale inhouten (spanten) te zien en de horizontale wegering aan de binnenkant en de horizontale huidplanken aan de buitenkant. Van de dekken zijn de dekbalken en de dekstutten te zien. In het midden zijn in het bovendek twee roosters gemaakt en in het geschutsdek een trapgat, waarin de trap naar het dek eronder is gemaakt. In de scheepshuid zijn vier geschutsopeningen gemaakt: voor het bovendek één, voor het geschutsdek twee en voor het dek daaronder weer één. De openingen zijn afgesloten met luiken. Alleen het luik van het bovendek is geopend. Het touw van dit luik is aan de binnenkant vastgezet op een klamp. Door de geschutsopening steekt de loop van een gegoten kanon. Het is geplaatst op een houten rolpaard met metalen wielen. het rolpaard is aan de beide zijkanten en aan de achterkant vastgesjord met touwen. Deze touwen lopen door twee blokken naar ringen in het dek. Boven de geschutopening hangt aan de binnenkant van het schip de stok waarmee het kanon werd geladen. De scheepshuid is bruin geschilderd. De bovenkant van de verschansing is zwart met daarop S-vormige blad-krullen in goudkleur. De scharnieren van de luiken zijn zwart, evenals het berghout. Aan de binnenkant is de wegering rood geschilderd. De dekken zijn niet beschilderd. De dekstutten en de trap zijn groen. Het rolpaard van het kanon is gelakt.
Het model is waarschijnlijk een uit Engeland afkomstig instructiemodel waarmee geleerd moest worden hoe scheepskanonnen vastgesjord moesten worden. De touwen aan het rolpaard werden gebruikt om de terugslag van het kanon tegen te houden, wanneer het gevuurd werd. Ook werden de touwen gebruikt voor het terugrollen van het kanon om het opnieuw te kunnen laden.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1978, p. 11

Identificatie
Titel
Instructiemodel van een oorlogsschip.
Objectnummer
FSM-1978-025
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013947
Over
Onderwerpen
 • Oorlogsschepen
  Een oorlogsschip, ook oorlogsbodem, wordt gebruikt voor de oorlogsvoering te water. (Wikipedia)A ship that is built and primarily intended for war.
 • Kanonnen
  Groot geschut op een onderstel, sinds de 14e eeuw ontwikkeld in Europa, dat voor het grootste gedeelte bestaat uit een ijzeren, bronzen of stalen loop die uit één stuk is gegoten of is opgebouwd uit een reeks smeedstukken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
41.5 cm
Hoogte
45.5 cm
Lengte
47.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden