Datering
Maker Onbekend

Zeilmakersbank.

Zeilmakersbank. Aan de rechterzijde drie ronde gaten voor splitsijzers. Aan de onderzijde een bakje, met in de achterzijde een rond gat, waarin dun touw en garen wordt aangelegd. De einden hiervan werden door gaatjes in de bank doorgetrokken tijdens het naaien.
De bank werd door een plaatselijke timmerman gemaakt uit lijkkistenhout, omdat hij geen andere brede planken had. De bank is gebruikt in de zeilmakerij van Meindert de Groot te Stavoren, vader van de schenker. Meindert Aukes de Groot. Geboren 8 dec. 1879 te Workum en overleden 18 aug. 1970 te Stavoren. Zoon van Auke Atses de Groot 91847-1926) en Tjaltje Jans Bosch (1847-1931). Vader was schipper op de palingaken Maria en Herstelling van het kantoor Workum. Meindert vestigde zich in 1903 in Stavoren als zeilmaker, eerst aan de Schans en sinds 1910 aan de Noord. Hij had het vak geleerd bij Piet de raadt in Velsen-IJmuiden. Meindert had zeven broers. De meeste daarvan werden schipper: Atse voer eerst op de palingaken en later op een eigen houten tjalk en een klipper, Jetse had de klipper Ambulant, Sipke, Jan en Hendrik waren beurtschipper. Alleen broer Meinte was smid en broer Gerben was timmerman. Meindert Aukes de Groot trouwde op 11 aug. 1910 met Grietje Jans Visser. Ze kregen vier kinderen, waarvan de derde de enige zoon was: Auke. Auke de Groot, geboren 4 april 1918. Hij trouwde op 5 juni 1941 te Hoogkerk met Geeje Hendriks Groen. Hij nam de zeilmakerij van zijn vader over.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1982, p. 20

Identificatie
Titel
Zeilmakersbank.
Objectnummer
FSM-1982-410
Objecttype
  • Banken
    Langwerpig vlak waarop meerdere personen naast elkaar kunnen zitten, doorgaans voorzien van een leuning of muurvlak aan de achterzijde, van steen of hout. In kerken kwamen houten banken en stoelen pas eind XVI in zwang toen de preek een belangrijk deel van de dienst werd. In de M.e. vond men stenen zitbanken vooral in kerkportalen, kloostergangen, vorstelijke en publieke zalen, ter weerszijden van de stookplaatsen, in vensternissen ( (zie) vensterbank). In een park of tuin spreekt men van een tuinbank, gemaakt van steen, hout of ijzer. (Haslinghuis)
  • Meubels
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013741
Over
Onderwerpen
  • Zeilmakerijen
    Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
Werk
Breedte
29.5 cm
Hoogte
43.0 cm
Lengte
174.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden