Datering
Maker Onbekend

Petembleem van de K.Z.V.S., gedragen door bestuursleden van de zeilvereniging.

Petembleem. Ovaal van vorm. Borduurwerk in gouddraad op zwart vilt. Voorstelling van een anker met daarvoor een Sneker Pan. Het geheel is omgeven door een zwart kabelrand.
Het petembleem van de K.Z.V.S. werd gedragen door bestuursleden van deze zeilvereniging. Dit embleem is gedragen door J. van der Horst, bestuurslid en erelid van de K.Z.V.S. Hij was de vader van de schenker. De oorsprong van de Sneker Pan is niet precies bekend. Waarschijnlijk hadden koekepannen bij de vlootschouw aan de vooravond van de hardzeildag een functie bij het ontsteken van het Bengaals vuur. Ook werd wel een koekepan in de mast van jachten gehesen bij feestelijke zeilpartijen. In 1882 werd in Sneek een damesvereniging opgericht met de naam Sneker Pan. Zij bood in dat jaar de voorzitter van de Zeilvereeniging Sneek een verguld zilveren draagteken, bestaande uit een insigne en een koekepan aan. Dit insigne, dat op Hardzeildag nog steeds wordt gedragen door de voorzitter van de K.W.S., draagt de inscriptie 'Sneek 16-8-1882'. Sinds 1882 was de Sneker Pan min of meer het symbool van de Sneker zeilsport en met name van de Hardzeildag. In 1954 besloot het gemeentebestuur tot het instellen van de Orde van de Schipper van de Sneeker Pan. Op voordracht van de K.Z.V.S. en de S.Z.C. onderscheidde de gemeente daarmee een persoon die zich verdienstelijk had gemaakt voor de zeilsport in het bijzonder en voor de Sneekweek in het bijzonder. Tot 1966 werd alleen een oorkonde uitgereikt. Sinds dat jaar werd ook een koperen koekepan uitgereikt. De eerste werd gemaakt door Hendrik Willem Ferwerda. De tweede, uitgereikt in 1967 aan Heppie Stam, werd vervaardigd door koperslager Jan Dijkstra uit Sneek, die sindsdien alle andere pannen ook heeft vervaardigd.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1989, pp. 24-25 - G.J. Ubbink 'De Sneeker Pan' in: Sneeker Nieuwsblad 9 aug. 1984.

Identificatie
Titel
Petembleem van de K.Z.V.S., gedragen door bestuursleden van de zeilvereniging.
Objectnummer
FSM-1989-859
Objecttype
 • Petemblemen
 • Emblemen
  Onderscheidende plaatjes, insignes of tekens met een helmteken, wapenbeeld of een ander symbool dat door individuen of groepen werd gedragen of dat men op eigendommen bevestigde, met name de tekens die aangaven dat iemand eigenaar was van een adellijk huis of als dienaar bij dat huis hoorde, ongeacht of hij wapens droeg of niet. (AAT-Ned)Voorwerpen of voorstellingen van voorwerpen die symbool staan voor andere voorwerpen of ideeën, vooral door duidelijke toepasselijkheid of associatie, zoals een weegschaal als symbool voor gerechtigheid. Gebruik 'emblemata' voor allegorische voorstellingen met een motto en een bijschrift. (AAT-Ned)
 • Schipperspetten
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013543
Over
Onderwerpen
 • Sneker Pan
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
4.5 cm
Lengte
3.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA