Datering
Maker Onbekend

Volendamse mannenmuts, gedragen door bestuursleden van de Elfstedenvereniging.

Zwarte muts van astrakanbont. Gevoerd. Aan de achterzijde vastgezet met drie paar groene gestrikte banden.
De muts is afkomstig uit de boedel van Jacob Tjebbo Minderts Hepkema, overleden op 30 juni 1994 te Leeuwarden. Hij was de zoon van Mr. Mindert Evert Hepkema, oprichter en voorzitter van de Vereeniging De Friesche Elf Steden. Dergelijke mutsen behoren bij de streekdracht van Volendam (mannen). Rond 1930 kocht mr. M.E. Hepkema in Volendam een aantal van deze mutsen en verplichtte de bestuursleden van de Vereeniging De Friesche Elf Steden deze te dragen bij de tochten.
literatuur: - 'Ontmanteling van het bolwerk der Hepkema's' in: Leeuwarder Courant 29 aug. 1994, p. 11. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1994, p. 28-29

Identificatie
Titel
Volendamse mannenmuts, gedragen door bestuursleden van de Elfstedenvereniging.
Objectnummer
FSM-1994-652
Objecttype
 • Mutsen
  Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
 • Streekdrachten
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008155
Over
Onderwerpen
 • Elfstedentochten
 • Volendam
Werk
Breedte
cm
Hoogte
13.0 cm
Lengte
30.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
 • Bont
  Bont is een huid die geprepareerd is met het haar er nog op. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA