Datering
Maker Onbekend

Eén van twee hoedenlinten, gedragen door bestuursleden van de Kon. Ver. De IJsclub te Leeuwarden.

Eén van twee hoedenlinten. Blauwe zijde. A: Handmatig gezoomd met geel lint. B: Machinaal gezoomd met geel lint. Beiden handmatig geborduurd met de tekst: 'IJS-CLUB.'. De linten sluiten met een metalen oog en haak (bij A mist het oog). Ter plaatse van het oog en de haak is het lint geplooid. Ter hoogte van de haak is aan de buitenzijde een rozet in identieke kleuren aangebracht. De uiteinden zijn resp. schuin en v-vormig afgesneden. A is verkleurd, B lijkt ongebruikt.
Dergelijke linten werden gedragen om een hoge hoed en hoorden bij een kostuum zoals gedragen door een bestuurslid van de Koninklijke IJsclub te Leeuwarden. A dateert mogelijk uit ca. 1920, B is jonger en mogelijk nooit gebruikt.

Identificatie
Titel
Eén van twee hoedenlinten, gedragen door bestuursleden van de Kon. Ver. De IJsclub te Leeuwarden.
Objectnummer
FSM-2011-140-B
Objecttype
  • Hoeden
    kledingstuk voor op je hoofd, vaak met een rand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025257
Over
Onderwerpen
  • Schaatssport
  • Schaatsclubs
  • Leeuwarden
Werk
Breedte
8 cm
Lengte
104 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zijde
    Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA