Datering
Maker Tobias van Velsen

Tobias van Velsen, Bolsward - zilveren theepot.

Gebombeerde theepot met gedreven versieringen op buik en deksel. Gegoten tuit, oor en leeuwvormige dekselknop. Inscriptie: 'Akke Feitses Kampen is geboren den 29 january 1879'.
Tobias van Velsen was als zilversmid werkzaam te Bolsward en Sneek. Hij werd geboren te Oosthem in 1669 als zoon van ds. Gerard van Velsen. In 1698 trouwde hij te Bolsward met Ypke Jans Lamring. Hij trouwde voor een tweede maal in 1723 metTyttje Jusum en voor een derde maal in 1729 met Richstie Sybes. Tobias van Velsen werd meester zilversmid in 1698. Hij werd op 23 maart 1751 begraven te Sneek.Tobias van Velsen is de vader van zilversmid Gerard van Velsen. (bron: www.zilverstudie.nl)
De theepot is verwant aan die in de Oudheidkamer van Bolsward (Catalogus Fries Zilver A-15) eveneens vervaardigd door Tobias van Velsen. Het in de pot geslagen meesterteken wordt vermeld in Voet II, daar wordt echter gezegd dat het behoort aan Gerard van Velsen, de zoon van Tobias. Nadere studie heeft in 2013 uitgewezen dat Tobias dit merk zelf gebruikte.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 1 juni 1961 - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1960, p. 10

Identificatie
Titel
Tobias van Velsen, Bolsward - zilveren theepot.
Objectnummer
FSM-Z-078
Objecttype
  • Theepotten
    Afgedekte potten voor het laten trekken en serveren van thee, met tuit en handvat en soms met voetjes. Te onderscheiden van 'theeketels' die een hengsel als handvat en een brede, platte onderkant hebben en worden gebruikt om water in te verwarmen waar thee van wordt gezet. (AAT-Ned)
  • Potten
    Houders in allerlei grootte en vorm, maar meestal rond, hoofdzakelijk gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Ze zijn er ook van metaal. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012762
Werk
Breedte
cm
Hoogte
12.5 cm
Lengte
23.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Tobias van Velsen
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden