Datering
Maker Onbekend

Capucijner theepot van Chinees porselein.

Capucijner theepot. Chinees porselein. Theepot met bolle buik, rechte tuit en rond handvat. Los deksel met een granaatvormige knop. In het bruine fond zijn blad- en circelvormen uitgespaard. De twee grote uitsparingen aan de zijkanten van de theepot is gedecoreerd in onderglazuur blauw: twee figuren in een eenvoudig weergegeven landschap. De decoratie is op het glazuur opgewerkt met rood. Ook op de deksel en op de voor- en achterzijde van de theepot uitsparingen met blauwe bloemdecoraties in onderglazuur, opgewerkt met rood. Het bruin van de theepot vertoont een vaag patroon van florale motieven.
Capucijnerbruin (tsû chin) is porselein dat overdekt wordt met een laag ijzerhoudende klei. Het was tijdens de Ming dynastie (1368-1795) in zwang. Literatuur: D.F. Lunsingh Scheurleer, Chine de Commande, Hilversum 1966.

Identificatie
Titel
Capucijner theepot van Chinees porselein.
Objectnummer
FSM-S-286
Objecttype
  • Theepotten
    Afgedekte potten voor het laten trekken en serveren van thee, met tuit en handvat en soms met voetjes. Te onderscheiden van 'theeketels' die een hengsel als handvat en een brede, platte onderkant hebben en worden gebruikt om water in te verwarmen waar thee van wordt gezet. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018999
Werk
Breedte
cm
Hoogte
22.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA