Datering
Maker Onbekend

Theepot van Chinees porselein met capucijnerlaag.

Theepot. Chinees porselein. Bolle buik, rechte tuit en geknikt handvat. Los deksel met granaatvormige knop. Wit porselein, versierd in onderglazuur blauw (bloemmotieven) en op de plaatsen zonder versiering nadien overdekt een een bruine laag. Van tuit en oor missen schilfers.
Capucijnerbruin (tsû chin) is porselein dat overdekt wordt met een laag ijzerhoudende klei. Het was tijdens de Ming dynastie (1368-1795) in zwang. De schenkster woonde met haar zuster in Eefde in een huis met de naam 'Kleinzand', genoemd naar de gracht in Sneek, waaraan hun ouders hadden gewoond.
literatuur: - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1963, p. 13

Identificatie
Titel
Theepot van Chinees porselein met capucijnerlaag.
Objectnummer
FSM-M-141
Objecttype
  • Theepotten
    Afgedekte potten voor het laten trekken en serveren van thee, met tuit en handvat en soms met voetjes. Te onderscheiden van 'theeketels' die een hengsel als handvat en een brede, platte onderkant hebben en worden gebruikt om water in te verwarmen waar thee van wordt gezet. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012136
Werk
Breedte
cm
Hoogte
14.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden