Datering
Maker Onbekend

Theepot van Chinees porselein met capucijnerlaag.

Chinees porselein. De theepot heeft een bolle buik, een rechte tuit en een geknikt handvat. Er zit een losse deksel op met een granaatvormige knop. De decoraties concentreren zich in bladvormige vlakken die zich zowel op de pot als op de deksel bevinden; bloem- en bladmotieven in rood, zwart en goud. Op de plaatsen zonder versiering is nadien een bruine laag aangebracht. De deksel is gescheurd en gelijmd.
Capucijnerbruin (tsû chin) is porselein dat overdekt wordt met een laag ijzerhoudende klei. Het was tijdens de Ming dynastie (1368-1795) in zwang.

Identificatie
Titel
Theepot van Chinees porselein met capucijnerlaag.
Objectnummer
FSM-S-287
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019000
Werk
Breedte
cm
Hoogte
15.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA