Datering
Maker Onbekend

Mes, waarvan het heft is versierd met parelmoer.

Mes. Het heft is achtzijdig, taps van vorm. Het hout van het heft is ingelegd met parelmoer. Op het eind een afbeelding van een beurtschip. Op twee zijden bloemranken uit een pot met daarop 'ANNO' en '1807'. Op de zes overblijvende zijden blokjes. Voorts een zilveren montering.
Het mes is afkomstig van Marken.
literatuur: - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1957 - Sneeker Nieuwsblad 27 juni 1957

Identificatie
Titel
Mes, waarvan het heft is versierd met parelmoer.
Objectnummer
FSM-J-120
Objecttype
 • Messen
  Gebruiksvoorwerp bestaande uit een aan één zijde gescherpt lemmet in een heft, met of zonder punt. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012566
Over
Onderwerpen
 • Beurtschepen
  Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Parelmoer
  Harde, parelachtige, regenboogkleurige binnenlaag van verscheidene soorten weekdierschelpen; wordt veel gebruikt voor het maken van kleine voorwerpen en inlegsels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Paarlemoer is een wit, iriserend, hard materiaal dat aan de binnenkant van een schelp zit. Het is opgebouwd uit opeenvolgende laagjes aragoniet en organisch materiaal.
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA