Datering
Maker Ate Scheverstein

Zilveren heft van een mes.

Zilveren heft van een mes. Conisch van vomr. Aan de bovenkant een krulvorm met daarop een beeldje van een ruiter te paard. Het heft is versierd met graveerwerk: twee tafereeltjes van een man en een vrouw in een landschap.
Het mesheft is afkomstig uit de zilververzameling van A.M. Sustring J.Hzn., zilversmid te Sneek en eigenaar van de firma Johan Schijfsma. Ate Scheverstein. Gedoopt Leeuwarden 1 maart 1693. Zoon van Johannes Scheverstein (boekverkoper) en Attie Tiensma. Trouwde in 1720 met Fettie van Asten, dochter van zilversmid Bernardus van Asten. Meester in 1719. Overleden in 1773 en begraven in de Westerkerk te Leeuwarden.

Identificatie
Titel
Zilveren heft van een mes.
Objectnummer
FSM-S-271
Objecttype
  • Messen
    Gebruiksvoorwerp bestaande uit een aan één zijde gescherpt lemmet in een heft, met of zonder punt. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018926
Over
Onderwerpen
  • Zilver- en goudsmederijen
  • Sneek
Werk
Lengte
12 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Ate Scheverstein
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA