Datering
Maker Onbekend

Brievenbak met aan de binnenzijde van het deksel een beschildering.

Brievenbak. Rechthoekig van vorm. De bovenkant is geknikt: aan de achterzijde een horizontaal deel (met hengsel) en vervolgens een schuin naar beneden vallend, scharnierend deksel. Aan de binnenkant van het deksel een schildering: twee elkaar tegemoet zeilende tjalken.
De brievenbak werd gebruikt door Wiggert Amsterdam. Hij onderhield een beurtdienst van Hindeloopen op Sneek.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 2 februari 1951.

Identificatie
Titel
Brievenbak met aan de binnenzijde van het deksel een beschildering.
Objectnummer
FSM-J-086
Objecttype
  • Brievenbakken
  • Kisten
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010778
Over
Onderwerpen
  • Tjalken
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
  • Beurtschepen
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
  • Hindeloopen
  • Sneek
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
15.0 cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden