Datering
Maker S.S. Korthuis

Twee bestekken voor de bouw van Hotel de Stad Munster te Sneek.

Twee bestekken van de bouw van Hotel de Stad Munster aan de Wijde Burgstraat te Sneek. Drukwerk. Titel van het bestek: 'Bestek en Voorwaarden waarnaar zal worden aanbesteed, het bouwen van een Hotel, genaamd 'De Stad Munster' te Sneek, ten behoeve van den Heer A. Stockmann aldaar'. Bij het bestek in een apart cahier de Statuten der Credietvereeniging te Amsterdam.
Hotel De Stad Munster van Anton Stockmann werd in 1904 gebouwd aan de Wijde Burgstraat te Sneek. Architect was Nicolaas Molenaar uit Den Haag. Het was een eersteklas hotel met 17 kamers, waterleiding, etc. In 1919 moest de heer Stockmann het hotel sluiten vanwege zijn slechte gezondheid. In 1986 werd het gebouw gesloopt.

Identificatie
Titel
Twee bestekken voor de bouw van Hotel de Stad Munster te Sneek.
Objectnummer
FSM-1994-166
Objecttype
  • Bestekken
    Nauwkeurige beschrijving van een uit te voeren bouwwerk, met alle inlichtingen aangaande de te gebruiken materialen en constructies, betalingen enz.. Het begrip wordt eerst in XVI gebruikt. Voordien werd er gesproken van voorwaarden (1400 Brugge), manieren (1410 Westkapelle, W.V.), voorwaarden en manieren (1553 Rumpt, Gld.), pointen ende artikelen (1483 Nieuwpoort, W.V.). De oudst bekende werkomschrijving die als bestek werd aangeduid, is die van de kappen van de Oude Kerk te Delft uit 1541. Er is ook sprake van bestek en voorwaarden (1588 Oudewater), conditiën en bestek (1618 Goes), bestek, voorwaarden en conditiën (1596 Velsen, N.H.), conditiën en artikelen (1628 Joure, Fr.), bestek en contract (1737 Leiden) en alle verdere denkbare combinaties van termen. In België spreekt men bij besteksvoorwaarden van lastkohier. Sinds 1945 is getracht uniformiteit te brengen in de besteksindeling. Er werd een ontwerpbestek opgesteld, bedoeld als voorbeeld voor de wijze waarop bestekken dienen te worden ingericht en geredigeerd. (Haslinghuis)
  • Overeenkomsten
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008527
Over
Onderwerpen
  • Hotels
    Aanzienlijk (zie) logement. In Italië alXV hier en daar groots opgezet (Padua). De naam hotel komt sinds XIXm in gebruik voor wat vroeger (zie) herenlogement genoemd werd. Er komt met de groei van het toerisme een bijzonder bouwtype op met een ruime hal, eet- en recreatiezalen, terrassen. (Haslinghuis)Gebouw ten behoeve van de overnachting van reizigers. (BRT)
  • Wijde Burgstraat
  • Sneek
Werk
Breedte
13.5 cm
Hoogte
21.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. S.S. Korthuis
Datering
Materiaal
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA