Datering
Maker Gebroeders Bauscher

Plat bord afkomstig uit het voormalig hotel de Stad Munster.

Plat bord. Wit hotelporselein. Op de rand in groen een door krullen omgeven banderol met daarin: 'Hôtel de Stad Munster'.
Hotel De Stad Munster van Anton Stockmann werd in 1904 gebouwd aan de Wijde Burgstraat te Sneek. Architect was Nicolaas Molenaar uit Den Haag. Het was een eersteklas hotel met 17 kamers, waterleiding, etc. In 1919 moest de heer Stockmann het hotel sluiten vanwege zijn slechte gezondheid. In 1986 is het gebouw gesloopt.

Identificatie
Titel
Plat bord afkomstig uit het voormalig hotel de Stad Munster.
Objectnummer
FSM-1987-004-C
Objecttype
 • Borden-aardewerk
 • Serviezen
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004908
Over
Onderwerpen
 • Hotels
  Aanzienlijk (zie) logement. In Italië alXV hier en daar groots opgezet (Padua). De naam hotel komt sinds XIXm in gebruik voor wat vroeger (zie) herenlogement genoemd werd. Er komt met de groei van het toerisme een bijzonder bouwtype op met een ruime hal, eet- en recreatiezalen, terrassen. (Haslinghuis)Gebouw ten behoeve van de overnachting van reizigers. (BRT)
 • Wijde Burgstraat
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
3.7 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Gebroeders Bauscher
Datering
Materiaal
 • Porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)
 • Hotelporselein
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden