Datering
Maker P. & S. Dijkstra

Postzegeldoosje van gebrand koper, vervaardigd door P. en S. Dijkstra, Sneek.

Postzegeldoosje. Gebrand koper. Rechthoekig van vorm. Scharnierend deksel. Deksel en bodem steken buiten de wanden uit. In het doosje een schuine inlegbodem, die het uitnemen van postzegels vergemakkelijkt.
In 1914 startte koperslager Klaas Dijkstra (1895-1969) in zijn ouderlijk huis in de Kloosterdwarsstraat een eigen atelier. Hij had zijn ervaring opgedaan bij de bekende zilversmid Thijs de Haas. Het bedrijf groeide snel en het personeelsbestand groeide naar 22 personen waaronder zijn broers, zuster en vader. Een belangrijke klant was Douwe Egberts, die producten van Dijkstra aanbood voor koffie- en theepunten. Deze voorwerpen werden gemerkt als “Friesche Koper Kunst” waardoor zij te onderscheiden waren van de in opdracht vervaardigde stukken. In 1929 kelderde de economie en daarmee de vraag naar koperen luxe-artikelen. Ook Douwe Egberts nam geen producten meer af. Klaas verliet het bedrijf en zijn broers Piet (1896-1966)en Sander (1901-1940) Dijkstra namen in 1937 het afgeslankte bedrijf over. Zij merkten hun voorwerpen met het merk “P&S Dijkstra” Na de dood van Sander in 1940 ging Piet Dijkstra verder met de uit het eigen bedrijf afkomstige ciseleur Hendrik Ferwerda. In 1944 kwam Jan Dijkstra (1928-2005) in dienst bij zijn vader Piet. Later nam hij de zaak over. Jaarlijks werd er o.a. door hem een koperen koekepan gemaakt voor de Sneker Panschipper.

Identificatie
Titel
Postzegeldoosje van gebrand koper, vervaardigd door P. en S. Dijkstra, Sneek.
Objectnummer
FSM-1991-219
Objecttype
  • Postzegeldoosjes
  • Kantoorartikelen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007581
Werk
Breedte
6.2 cm
Hoogte
4.0 cm
Lengte
7.3 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. P. & S. Dijkstra
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Metaal
    Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA