Datering
Maker Siebe van der Hoek

Theebusje van gebrand koper.

Theebusje. Vierkant van vorm. Scharnierend deksel met kartelrand. Op het deksel een knopje. Vier aangesoldereerde gegoten pootjes in de vorm van leeuwklauwen. Het koper is gebrand en versierd met krullen.
Siebe van der Hoek was werknemer bij de koperslagerij van de firma Dijkstra te Sneek. Hij was verantwoordelijk voor het knippen en solderen van de voorwerpen en niet voor het cisseleren of graveren van het koper. Hij had vlak na de Tweede Wereldoorlog een eigen werkplaats aan de Scharnestraat te Sneek. Ook in zijn eigen bedrijf cisseleerde en graveerde Van der Hoek niet. Hij liet dat doen door Piet Hartkamp, die ook bij de firma Dijkstra had gewerkt. Later is Van der Hoek geëmigreerd.

Identificatie
Titel
Theebusje van gebrand koper.
Objectnummer
FSM-1994-053
Objecttype
  • Theebussen
    Een theebus is een voorraaddoos of bus om thee in te bewaren. De thee kan zowel los als in zakjes in de theebus bewaard worden. Een opvolger van de oude theebus is de moderne theedoos, waarin theezakjes bewaard kunnen worden. Oudere theebussen bestaan vaak uit een doos met daarin twee aparte doosje en daartussen een glas of schaaltje. De thee werd dan uit de twee kleine doosjes geschept en in het glaasje of schaaltje gemengd. Dit was ook een essentieel onderdeel van het uitserveren van de thee. Hierna kon de thee in een theepot of -glas met heet water overgoten worden. Een andere mogelijkheid voor het mengen van melanges was het bezit van meerdere theebussen, waarvan er dan één diende om de juiste melange te kunnen mengen. Andere oude theebussen werden alleen gebruikt om de thee in te bewaren. De kwaliteit van thee vermindert snel wanneer de bladeren worden blootgesteld aan lucht en daglicht. Om deze reden werd de thee bij voorkeur in afgesloten kistjes of blikken bewaard. Omdat thee voor de jaren 1800 nog zeer duur was werden er vaak zeer mooie zilveren of porseleinen theebussen voor gemaakt. Hierbij werden niet zelden de familiewapens op de theebussen aangebracht om de rijkdom van de familie te tonen. (Wikipedia)
  • Bussen
    doos van blik, ijzer, koper enz., meest cilindervormig en meer hoog dan breed, geschikt om iets, bv. kruidenierswaren (zoals koffie, thee, suiker, cacao), kolen, melk, verf, in te bewaren of te vervoeren, m.n. doos van blik om verduurzaamde spijzen of dranken in te bewaren. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008429
Werk
Breedte
6.5 cm
Hoogte
9.5 cm
Lengte
6.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe van der Hoek
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA