Datering
Maker P. & S. Dijkstra

Theebusje van gebrand koper.

Theebusje. Rechthoekig van vorm met bolle verticale hoeken. Scharnierend deksel met knopje. Vier aangesoldereerde gegoten pootjes in de vorm van leeuwklauwen. Het koper is gebrand en versierd met acanthuskrullen.
In 1914 startte koperslager Klaas Dijkstra (1895-1969) in zijn ouderlijk huis in de Kloosterdwarsstraat een eigen atelier. Hij had zijn ervaring opgedaan bij de bekende zilversmid Thijs de Haas. Het bedrijf groeide snel en het personeelsbestand groeide naar 22 personen waaronder zijn broers, zuster en vader. Een belangrijke klant was Douwe Egberts, die producten van Dijkstra aanbood voor koffie- en theepunten. Deze voorwerpen werden gemerkt als “Friesche Koper Kunst” waardoor zij te onderscheiden waren van de in opdracht vervaardigde stukken. In 1929 kelderde de economie en daarmee de vraag naar koperen luxe-artikelen. Ook Douwe Egberts nam geen producten meer af. Klaas verliet het bedrijf en zijn broers Piet (1896-1966)en Sander (1901-1940) Dijkstra namen in 1937 het afgeslankte bedrijf over. Zij merkten hun voorwerpen met het merk “P&S Dijkstra” Na de dood van Sander in 1940 ging Piet Dijkstra verder met de uit het eigen bedrijf afkomstige ciseleur Hendrik Ferwerda. In 1944 kwam Jan Dijkstra (1928-2005) in dienst bij zijn vader Piet. Later nam hij de zaak over. Jaarlijks werd er o.a. door hem een koperen koekepan gemaakt voor de Sneker Panschipper.

Identificatie
Titel
Theebusje van gebrand koper.
Objectnummer
FSM-1992-169
Objecttype
 • Theebussen
  Een theebus is een voorraaddoos of bus om thee in te bewaren. De thee kan zowel los als in zakjes in de theebus bewaard worden. Een opvolger van de oude theebus is de moderne theedoos, waarin theezakjes bewaard kunnen worden. Oudere theebussen bestaan vaak uit een doos met daarin twee aparte doosje en daartussen een glas of schaaltje. De thee werd dan uit de twee kleine doosjes geschept en in het glaasje of schaaltje gemengd. Dit was ook een essentieel onderdeel van het uitserveren van de thee. Hierna kon de thee in een theepot of -glas met heet water overgoten worden. Een andere mogelijkheid voor het mengen van melanges was het bezit van meerdere theebussen, waarvan er dan één diende om de juiste melange te kunnen mengen. Andere oude theebussen werden alleen gebruikt om de thee in te bewaren. De kwaliteit van thee vermindert snel wanneer de bladeren worden blootgesteld aan lucht en daglicht. Om deze reden werd de thee bij voorkeur in afgesloten kistjes of blikken bewaard. Omdat thee voor de jaren 1800 nog zeer duur was werden er vaak zeer mooie zilveren of porseleinen theebussen voor gemaakt. Hierbij werden niet zelden de familiewapens op de theebussen aangebracht om de rijkdom van de familie te tonen. (Wikipedia)
 • Bussen
  doos van blik, ijzer, koper enz., meest cilindervormig en meer hoog dan breed, geschikt om iets, bv. kruidenierswaren (zoals koffie, thee, suiker, cacao), kolen, melk, verf, in te bewaren of te vervoeren, m.n. doos van blik om verduurzaamde spijzen of dranken in te bewaren. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008019
Werk
Breedte
9.0 cm
Hoogte
9.5 cm
Lengte
11.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. P. & S. Dijkstra
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA