Datering
Maker Onbekend

Gaffel van een Terhornster praam.

Gaffel van een Terhornster praam. Het beslag is verwijderd. In de gaffel is geen sponning aangebracht. Aan bakboordzijde is een zijde schuin geschaafd en er zijn gaten in geboord, zodat daardoor het zeil bevestigd kan worden.
De gaffel behoort bij het zeil met inv.nr. 1980-024.

Identificatie
Titel
Gaffel van een Terhornster praam.
Objectnummer
FSM-1986-091
Objecttype
  • Gaffels
    Recht of gebogen rondhout aan de bovenkant van een langsscheeps zeil.
  • Rondhouten
    Al het ronde hout dat in de tuigage van een schip wordt gebruikt. Ook één enkel deel bijvoorbeeld mast of giek wordt rondhout genoemd .
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004544
Over
Onderwerpen
  • Terherne
  • Terhornster pramen
  • Pramen
    Een gestrekt, plat binnenschip met vlakke bodem dat vanaf de middeleeuwen veel in Noord-Europa werd gebruikt. (AAT)Gestrekt plat binnenschip met vlakke bodem. dat vooral in de Nederlanden werd gebruikt. Varianten met eigen kenmerken zijn vaak naar de bouwplaats vernoemt (Hoogeveense praam, Drentsepraam enz.).
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
146.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden