Datering
Maker Onbekend

IJzeren fokkegaffel.

IJzeren fokkegaffel of fokkeijzer. Uitgesmeed staafje vierkant ijzer, met aan elk der einden aan de onderkant een ijzeren ring. In het midden boven, een doorgeklonken ijzeren ring.
Een fokkegaffel werd ter versteviging bevestigd in de tophoek van een fok.
Schenker Romke Poelstra (1930-1999) was werkzaam bij de mast- en blokmakerij van Sybren Kuipers aan de Eerste Oosterkade te Sneek. Van 1980 tot en met 1991 was hij conciërge in het Fries Scheepvaart Museum.

Identificatie
Titel
IJzeren fokkegaffel.
Objectnummer
FSM-1981-061
Objecttype
 • Fokkegaffels
 • Gaffels
  Recht of gebogen rondhout aan de bovenkant van een langsscheeps zeil.
 • Rondhouten
  Al het ronde hout dat in de tuigage van een schip wordt gebruikt. Ook één enkel deel bijvoorbeeld mast of giek wordt rondhout genoemd .
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002031
Werk
Breedte
3.0 cm
Hoogte
6.0 cm
Lengte
10.8 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden