Datering
Maker Onbekend

IJzeren veiligheidshaak.

IJzeren veiligheidshaak. Ovaalvormig. Gesloten haak met scharnierbaar deel, dat naar buiten gedrukt kan worden, zodat een strop of ketting om de haak kan worden geschoven. Het scharnierende deel gaat naar buiten om te voorkomen dat de haak onbedoeld ergens aan vast kan haken.

Identificatie
Titel
IJzeren veiligheidshaak.
Objectnummer
FSM-1987-327
Objecttype
 • Snaphaken
 • Haken
  Gebogen of gekromde instrumenten die worden gebruikt voor het ophouden of vastmaken van objecten aan een oppervlak. (Wikipedia)
 • Takels
  Hefwerktuig, bestaande uit een vast en een beweeglijk blok, elk daarvan met een of meer schijven waarover het hijstouw loopt. Zie tekening blz. 467. (Haslinghuis)
 • Hijsgereedschap
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005169
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
19.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA