Datering
Maker Onbekend

IJzeren fokkegaffel, drie leuvers en twee kousen.

IJzeren fokkegaffel. Vierkante staaf ijzer met aan elk eind een ring. Met een haak kunnen voor- en achterlijk daaraan bevestigd worden. In het midden een doorgeklonken ring waaraan de fokkeval kan worden bevestigd. Bij het gaffeltje horen drie leuvers en twee kousjes.

Identificatie
Titel
IJzeren fokkegaffel, drie leuvers en twee kousen.
Objectnummer
FSM-1986-379
Objecttype
 • Fokkegaffels
 • Leuvers
  Ogen van touwwerk die in het lijk of in de zoom van een zeil worden gevlochten om er touwwerk aan de bevestigen. (MARDOC)
 • Zeilkousen
  Versterking van een gat in zeildoek. Tegenwoordig gebruikt men daarvoor een messing bus met tegenring, die met een stempel in het gat geslagen wordt. Vroeger maakte men een trens rond een ring van garen of kleine grommer. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010072
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
16.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA