Ambacht in dracht 1 / 7 Volgende
Datering
Maker Roel van Tour

Stijf in de plooi - het opmaken van de Volendammer hul

Film waarin Aaf Steur-Sombroek het opmaken en stijven van een Volendammer hul demonstreert. De hul wordt schoongemaakt, gedroogd en behandeld met stijfsel, weer gedroogd, weer behandeld met stijfsel, in een doek gerold en gestreken. Vervolgens worden de plooien erin gezet, gestreken, vastgespeld om te plooien, dat plooien wordt weer vast geregen en met enige regelmaat weer ingesmeerd met stijfsel. Dit duurt soms wel 2 of 3 dagen. Het is een enorm arbeidsintensief proces. De film is gemaakt als onderdeel van het project 'Ambacht in Dracht', een initiatief van het Netwerk Zuiderzeecollectie.

Identificatie
Titel
Stijf in de plooi - het opmaken van de Volendammer hul
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-audiovisuals-100000173
Over
Onderwerpen
  • Hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Duur
00:06:29
Afmetingen
video
Genre
documentaire
Fysiek medium
audiovisueel materiaal
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Roel van Tour (camera)
  2. Rosalie Sloof (onderzoeker)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden