Vorige Ambacht in dracht 2 / 7 Volgende
Datering
Maker Roel van Tour

Knap geel en kraakhelder - het plooien van de Urker hul

Het plooien van de Urker hul wordt gedemonstreerd door Marianne Hakvoort. Onderdeel van de serie 'Ambacht in Dracht' in opdracht van het Netwerk Zuiderzeecollectie.

Identificatie
Titel
Knap geel en kraakhelder - het plooien van de Urker hul
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-audiovisuals-100000208
Over
Onderwerpen
  • Hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Duur
00:07:57
Afmetingen
video
Genre
documentaire
Fysiek medium
audiovisueel materiaal
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Roel van Tour (camera)
  2. Rosalie Sloof (onderzoeker)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden